Domotica

Wat is HomeKit? (iculture)

HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die via Bluetooth met de iPhone verbinding maakt, dan kan je deze met HomeKit bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘smart home’ en ‘connected home’ populair zijn.
homekit-samenvatting
HomeKit kan door ontwikkelaars in apps en producten worden ingebouwd. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen. Het maakt niet uit wie de huisapparatuur heeft gefabriceerd: gebruiken ze HomeKit, dan kunnen ze allemaal met een HomeKit-ondersteunende app communiceren. Daarmee lost Apple een praktisch probleem van slimme apparaten op. Voor de komst van HomeKit werd ieder apparaat vanuit een eigen app bediend, waardoor ze moeilijk met elkaar konden samenwerken.
Apple heeft de mogelijkheden met HomeKit uitgebreid gedocumenteerd voor ontwikkelaars. Volgens deze documenten kan HomeKit het volgende:
  • Accessoires ontdekken en toevoegen aan je HomeKit-collectie. Heb je een slimme stekker of lamp gekocht, dan kun je die toevoegen aan je collectie.
  • Gegevens in de HomeKit-database tonen, gebruiken en bewerken. Je kunt zien welke apparaten al zijn aangemeld.
  • Communiceren met accessoires en diensten, zodat je bijvoorbeeld het licht in de woonkamer kunt uitzetten.
  • HomeKit-apparaten zijn ook buitenshuis te besturen, maar je hebt dan wel een Apple TV nodig.
Apps hebben vanaf iOS 8 ook toegang tot bijvoorbeeld widgets, waardoor je snel vanuit het Berichtencentrum apparaten met HomeKit kunt bedienen.
tado-siri
Siri en HomeKit
Ook Apple’s virtuele assistent Siri kan HomeKit gebruiken. Je geeft opdrachten aan Siri door in de microfoon te spreken. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, of om het licht om een bepaalde tijd uit te doen, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een simpele gesproken opdracht is voldoende. Je zult dat voorlopig nog wel in het Engels moeten doen, want Siri begrijpt nog geen Nederlandse teksten, al lijkt daar nu wel schot in te zitten. Het leuke is dat je geen concrete opdrachten hoeft te geven, maar ook kan aangeven wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ‘Ik ga naar bed’. Siri zorgt er dan voor dat de verlichting uit gaat, de deuren op slot gaan en de verwarming lager wordt gezet. Hoe slimmer accessoiremakers HomeKit integreren, hoe beter Siri met je apparatuur kan samenwerken.
Met welke apparaten werkt HomeKit?
HomeKit kan praten met alle apparaten die het protocol ondersteunen. Hardwarefabrikanten die HomeKit willen gebruiken moeten contact opnemen met Apple. Hoogstwaarschijnlijk moet een accessoire ook zijn gemaakt via Apple’s Made for iPhone-programma (MFi), waarmee fabrikanten toegang krijgen tot Apple’s documentatie. In januari werd er trouwens al een airconditioner (van Haier) gesignaleerd, die voorzien was van het MFi-certificaat.
Fabrikanten die al ondersteuning voor HomeKit hebben toegezegd zijn iHome, Texas Instruments, Osram Sylvania, Cree, Chamberlain, Marvell, Skybell, August, Honeywell, Haier, Schlage, Philips, Kwikset, Broadcom, Netatmo en Withings. In dit lijstje ontbreken nog een aantal bekende namen, zoals HomeWizard, KlikAanKlikUit en Somfy, die in Nederland veel worden gebruikt.
homekit-fabrikanten
Ook kleinere partijen zoals Tado hebben ondersteuning voor Apple’s HomeKit aangekondigd. Tado is een oplossing om een bestaande airconditioning met iOS-apps te bedienen. Je kunt via Tado de instellingen van je airco wijzigen door een spraakcommando te geven.
HomeKit en iOS 9
HomeKit werd voor het eerst door Apple geïntroduceerd in iOS 8, maar vanaf iOS 9 zullen gebruikers hier pas echt de voordelen van ontdekken. Apple introduceert in deze iOS-update namelijk een compleet nieuwe Home-app, waarmee je apparatuur in huis kunt bedienen. Deze app verdeelt alle apparatuur in kamers, zodat je bijvoorbeeld op de woonkamer kunt drukken om verlichting, verwarming en gordijnen te bedienen. In de app staan alle apps die gebruikmaken van het HomeKit-protocol.
Waarom is HomeKit belangrijk?
Momenteel is het nog zo, dat elk slim apparaat werkt met een eigen app. Er zijn weinig mogelijkheden om apparaten met elkaar samen te laten werken. Als de zon schijnt wil je bijvoorbeeld dat de zonneschermen omlaag gaan, de verlichting uit gaat en de airco inschakelt. Dergelijke scenario’s zijn met huidige systemen (en met slimme trucs zoals IFTTT) wel te realiseren, maar ze vereisen een opleiding hogere elektrotechniek. Met HomeKit hoopt Apple daar iets aan te veranderen, door samen te werken met de grote namen op het gebied van huisautomatisering. Via één interface regel je straks alle apparaten, die je tot groepen kunt samenvoegen. Dankzij de geofencing-functies in iOS zorg je dat lampen automatisch inschakelen op het moment dat je thuiskomt, zonder dat je daarvoor iets hoeft te programmeren.
Internet of Things
De grote winnaars zijn twee bedrijven die voor de doorsnee consument wat minder bekend zijn: Marvell en Broadcom. Zij maken chips die in connected devices worden gebruikt: zo maakt Marvell een serie microcontrollers die met Wi-Fi, Bluetooth en Zigbee werken en die het makkelijker maken voor accessoirefabrikanten om nieuwe producten te ontwikkelen. Marvell richt zich op wearables, huisautomatisering, slimme apparaten, auto’s, verlichting en allerlei andere toepassingen die wel wat meer intelligentie kunnen gebruiken. Broadcom werkt al samen met Apple en zou een chipset voor iOS-apparaten hebben gepland. Bovendien hebben ze met Wireless Internet Connectivity for Internet Enabled Devices (WICED) al een platform dat met Apple-producten samenwerkt. Marvell en Broadcom gaan een belangrijke rol spelen in de Internet of Things, waarbij allerlei apparaten ‘connected’ zullen worden.
Beveiliging in HomeKit
Een van de grootste angsten van gebruikers, is dat anderen zomaar kunnen inbreken als er geen fysieke sleutel meer aan de pas komt en dat grappenmakers de verlichting uit kunnen zetten door op je netwerk in te breken. Apple zegt dat ze de beveiliging van HomeKit goed hebben geregeld. Apple-topman Craig Federighi vertelde tijdens de WWDC-presentatie dat ze gebruikmaken van “a common network protocol that has secure pairing so only your iPhone can unlock your garage door.” Toch worden er al grapjes gemaakt over de risico’s van een huis vol met HomeKit-apparatuur.
☎ 020-6865190